Ivan Bosiljcic Biografija

1979

Ivan je rođen i odrastao u Užicu, uz roditelje Ljiljanu i Dejana i brata Dragana. Oduvek se odvajao od druge dece i bio izrazito povučen, što mu nije smetalo da već sa šest godina počne da igra folklor i nastupa. Voleo je poeziju, a kasnije je razvio i ljubav prema recitaciji. U rodnom gradu tokom osnovne škole nije mnogo izlazio, već se okrenuo slikarstvu koje mu je dopuštalo da uživa u svojoj mašti. Da nisam glumac, bio bih slikar kao i moj deda, izjavio je jednom, ističući da naročito uživa u ikonopisanju.

1993

Pred polazak u Gimnaziju Ivan je shvatio je da treba da se otvori prema svetu i počeo je da prevazilazi svoju skromnost i stidljivost. Učlanio se u dramsku sekciju, a kasnije s grupom vršnjaka oformio grupu Rok apoteka. U tom periodu je mnogo polagao na fizički izgled i priznaje da je priželjkivao da ima frizuru kao Džon Travolta u filmu Brilijantin, ali da nije imao hrabrosti da je nosi.

1996

Rodni kraj i planinu Zlatibor koja je obeležila najveći deo njegovog odrastanja, zamenio je ravnicom, kada se sa samo 17 godina upisao na novosadsku Akademiju Umetnosti – smer gluma, u klasi Vide Ognjenović. Na prijemnom je briljirao kao recitator i zahvaljujući tom daru ušao u uži izbor. U toku studija učestvovao je u brojnim studentskim predstavama, a prvu profesionalnu ulogu dobio je na trećoj godini Akademije u užičkom pozorištu, kada je igrao Ludu u Šekspirovoj Bogojavljenskoj noći. Iste godine je nagrađen na susretima Jokaim Vujić kao najbolji mladi glumac festivala.


2003

Ivan je diplomirao u klasi Vide Ognjenović predstavom Viza, po tekstu i u režiji svoje profesorke. Iste godine otvorila su mu se i vrata sveta filma, pa je ostvario i zapaženju ulogu u ostvarenju Strah od letenja. Istovremeno s prvim poslovnim uspesima, Ivanu se desila i ljubav – zaljubio se, na treći pogled, kaže, u Tamaru Blagojević, koja mu je je bila velika podrška u narednih pet godina.

2004

Bosiljčić je shvatio da mora da se preseli u Beograd kako bi njegova karijera mogla da napreduje. Pozajmljuje glas likovima iz crtanih filmova i uporno odlazi na sve kastinge za koje zna, čak iako na njih nije bio pozvan. Smatrao je da je najbolji promoter svog talenta i nije želeo da mu bilo šta promakne. Ovakav pristup karijeri urodio je plodom, pa je mladi glumac iste godine dobio uloge u serijama Stižu dolari, gde je igrao i u drugoj sezoni, i u televizijskom filmu O štetnosti duvana. Igrao je i manju ulogu u filmu Spleen Luiđija Barberija.


2005

Premijera hit predstave Cigani lete u nebo vinula je Ivana u orbitu popularnosti, bar što se tiče pozorišne publike. U Pozorištu na Terazijama kasnije je ostvario brojne zapažene uloge u predstavama Kiss me Kate, Brilijantin, Heroji, Golje, Chicago, Maratonci trče počasni krug... Njegovo igračko umeće, izuzetne glasovne mogućnosti, ali i atraktivan izgled, doprineli su da mladi Užičanin veoma brzo postane zvezda jedinog muzičkog teatra kod nas, a za predstave u kojima igra stalno se traži karta više.


2006

Ivan ostvaruje zapažene uloge i u gledanim televizijskim serijama. Tokom 2006. igrao je u čak tri domaće serije: Mješoviti brak, Ljubav navika, panika i Bela lađa i snimio film Gde cveta limun žut reditelja Zdravka Šotre.


2007

Glavna uloga u seriji Ljubav i mržnja, donela je Ivanu veliku popularnost i pravu armiju obožavateljki. Posebnu naklonost dama dobio je kada je kod scenarista insistirao da se lik omraženog doktora Bojana koga je tumačio, na kraju serije promeni i da postane pozitivac. Iste godine ima zapaženu ulogu u operi Les Miserables u Madlenianumu.


2008

Početkom godine, Ivan je raskinuo petogodišnju vezu sa Tamarom Blagojević, a nešto kasnije upustio se u romansu sa pevačicom Jelenom Tomašević, s kojom se upoznao na snimanju pesme i spota za humanitarnu organizaciju Podignimo Stupove. Ali, kako je Jelena imala mnogo obaveza oko Evrovizije, na kojoj je predstavljala Srbiju, ljubavnom zanosu prepustili su se tek na leto. Ova veza, kao i sjajno odigrana uloga pilota Nenada Aleksića u seriji Ranjeni orao, doveli su atraktivnog glumca ponovo u žižu interesovanja javnosti. Ivan je uz to imao i uspešnu premijeru filma Na lepom plavom Dunavu.


2009

Popularnost tridesetogodišnjeg glumca ne jenjava, a tome doprinosi i premijera filma Ranjeni orao. Bosiljčić je u maju povredio nogu izvodeći predstavu Cigani lete u nebo. Odlučio da se javnosti predstavi i u drugom svetlu i odvažio se da napravi solistički koncert u Domu Sindikata.